Домати

Доматот е богат со витамини, каротин, Витамин Б1 и Витамин Е . Покрај витамините, во него се среќаваат и значајни количества на Манган.

Повеќе

Пипер

Пиперката може да има лут или благ вкус и се употребува во исхрана како свеж, готвен и преработен облик.

Повеќе

Марула

Марулата содржи материја која ги отвара крвните садови, ги штити сите системи и органи, го регулира крвниот притисок.

Повеќе

Краставица (долга)

Зелено растение кое е богато со витамини  и се употребува во човековата исхрана.

Повеќе

Корнишон

Бербата на корнишонот трае 2-3 месеци зависно од здравствената состојба на растението. Стеблото е зелјесто, со развиени бочни гранки.

Повеќе

Тиквица

Тиквиците содржат многу мали количества калории (17 калирии на 100 грама) и како такви се препорачуват во исхраната за слабеење.

Повеќе

Морков

Морковот во исхраната се користи: свеж, варен или обарен (како додаток во супи, во чорби) се користи и како зачин. Бидејќи содржи малку калории, се користи во диетална исхрана и во исхраната на децата.

Повеќе

Целер

Потекнува од Јужна Африка. Според некои записи се употребувал во медицината и до 17 век не се користил како храна. Има диуретично дејство и помага во искашлување.

Повеќе

Бостан

Лубеницата е продукт на кој неможеме да му одолееме, поготово кога чувствуваме жед. Морате да ги вкусите нашите сорти кои ќе станат Ваш омилен десерт.

Повеќе

Зелка

За позитивните својства на зелката се знае оддамна, како и тоа дека помага во лекување на бројни боелсти. Свежата зелка е богата со хранливи материи: Калиум, Калциум, Железо, Магнезиум итн…

Повеќе